Kvasthildas Malmdamm

kalvdans o flötgröt

Av Kvasthilda - 2014-11-08 12:14

Han fick ju kalvdans till frukost idag, herr Eldeman. Serverat med sylt och grädde. De hade visst ingefära, nej kardemumma i smeten. Satt o pratade med Inger på hotellet vid frukosten sista svängen jag var dit o hon nämnde norska motsvarigheten till råmjölkspudding - eller flötgröt som jag tror det är i Härjedalen. Den görs på råmjölken, dvs första mjölken efter att korna fått sin första kalv. Vi satt o diskuterade. Den ena ser ut som risifrutti ungefär - fast inget ris förstås. Det är en vit pudding/gröt som du äter med kanel och socker. Så pratade hon om en kolaliknande variant o det måste ju vara kalvdans då! Här har man inte haft en tanke på dessa puddingar o rätter på åratal, så dyker de upp flera gånger på ett par dagar! Jag vet att pappa brukade köpa flötgröt så snart han kunde när han besökte Gammelgården i Sveg. Olsmäss o annat. Midsommar. 


Har googlat runt på recept och ser att grunden är densamma, Med råmjölk menas nedan utspädd råmjölk, dsvs första dagen utspädd med 1 del råmjölk/2 delar standardmjölk, andra dagen utspädd 1/1. 

 

1 liter utspädd råmjölk 

2 krm salt

1-1½ msk socker

1-1½ tsk stött kardemumma (och/eller kanel)

Nån tillsätter ägg. 


Man häller smeten i en ungssäker form och gräddar i 150 grader tills massan stelnat (råmjölk har den funktionen inbyggd utan tillsättning av ägg), cirka en timme. Kan även sättas i 60-graders ugn över natten. Gamla recept varierar lika mycket som det fanns husmödrar som gjorde dem! Serveras alltså med fördel till sylt eller färska bär och vispad grädde. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Grädde ja. Flötgröt är väl mer en smet kokt på grädde. Flöte är ju grädde. Härjedalen tillhörde Norge en gång i tiden. Den sägs ofta serveras till kokt röding och potatis. Vi har bara ätit den som den är, med kanel och socker och kanske en klick smör som smälter. Smöröga. 


6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt


Grädden ska kokas på svag värme i cirkus 5 min. Därefter vänder man ner mjölet (vispar försiktigt), litet i taget. Vispa sedan tills gröten släpper från kanterna i grytan. Man saltar efter behag o serverar den varm med kanel o socker. Kan späs ut med vatten om den blir för tjock. 


Jag har inte gjort några av de här rätterna någonsin så jag svarar inte för vad recepten gör men det är vad jag hittat när jag googlat. Mamma brukade väl nån gång göra flötgröt, fast vi hade aldrig smör hemma. Mamma har alltid varit en margarinmänniska. 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar