Sov halva dagen. Har aldrig sovit så länge. Ever. Kom inte i säng förrän vid fyrasnåret, men ändå.
Tillbringade tid med att kopierar gamla foton inför ett operativbyte. Har köpt W10 - får väl se om det gör burken snabbare. Funderar om ett RAM-minne gått sönder. Datorn är så grönjävulskt slö.
Pigan ringde o ville komma förbi o fixa den där pepparkaksdegen vi tänkt göra hela december. Men det var ju det där med Cedro Citronolja... Cedro har lagt ner fabriken och gamla recept är lite besvärliga... En halv flaska Cedro citronolja. Jahapps. Googlade lite o hittade en blogg som nämnde Cedro.... men även nåt som kanske skulle gå att använda i stället. Letade på butikerna runt stan förra veckan men hittade INGET... Dotra beställde till jobbet o det kom häromdagen. DrOetker CITRON. Hur mycket är det i den nya Citron-essänsen då? Höftade lite o chansade på två tsk. Till det ska det vara två strukna koppar vispad grädde..... Och lika mörk sirap... Mindre besvärligt. Fast jag hade bara 2,5 dl mörk...
Ca 50 g bikarbonat. Jaha. Påsen är fyrtio gram. Öppnad. Hur mycket kvar? 25 g. Hälften då... Hur mycket är det i bakpulver? Två tsk bakpulver per tsk bikarbonat. Hur mycket är 25 g? Ett jädra räknande. Och omgörande till ml-mått. O sen var det ingefäran. Den räknas i en halv Cirkel-burk. Sonen snodde en vitpepparburk av mamma i somras som var nästan tom (just för detta recept) så jag tippade ut det sista och hällde ingefära upp till halva burken. Cirkus två matskedar blev det. Resten är lätt med tsk o dl-mått. Huff. Gamla recept. Vi blandade ihop alla ingredienser. "Torra först". Jamen, ska smöret vara smält? Står inte. Troligtvis. Lättvispade grädden i alla fall för att få lite mer fluff. Slängde degen i kylskåpet. Tyckte den var torr o konstig. O rätt ljus. Sonen ringde o vi surrade med honom en stund medan jag klurade på om jag skulle göra nötkakan eller inte. Då ploppade det upp nåt i Pigans huvud. SIRAPEN!!!!!! Vi har glömt sirapen!! Men fan. Var bara att dra ut degklumpen från påsen i kylen o ner i bunken igen o hoppas att det gick att knåda in sirapen... Som sagt. För lite mörk sirap så la till lite ljus och knådade så gott jag kunde. Plötsligt såg degen ut som den skulle, färgmässigt, doftmässigt och konsistensmässigt! Bakar alldeles för sällan. Mörka sirapen hade ett sistadatum nån gång 2014... Sällan jag använder den mörka. Bara till denna pepparkaksdeg och chokladkolor och det gjorde jag inga förra året. Året därförinnan? Vete fan. Men det blir nog bra. Sirap blir sällan gammal.